Najtipičniji izgovori za nedolazak na nastavu


Već je prošlo gotovo dva mjeseca od početka nastave u školama, a i predavanja na fakultetu se zahuktavaju pa se javlja sve više povoda, za nedolazak na nastavu ili ‘dragocjeno’ kašnjenje. Obzirom da se profesori koječega naslušaju tijekom svoga radnog vijeka, nije im lako niti ‘progurati’ bilo kakav izgovor, mada u svakom razredu, svake generacije, ima nekoliko onih koji misle da su se prvi dosjetili ‘da ih je u tramvaju uhvatila kontrola’ pa puni samopouzdanja posegnu za ovakvim objašnjenjem. Donosimo neke od najtipičnijih izgovora za izostajanje s nastave ili s predavanja.

Previše gradiva, kontrolni testovi, provjere znanja iz nekoliko predmeta u radnom danu. Sve su to razlozi, koji mogu navesti na ideju bijega s nastave ili barem kašnjenja, a paleta izgovora koje učenici ponude, uistinu je dojmljiva. Od morbidnih poput višestrukog pokopavanja člana obitelji do znanstvene-fantastike. U tekstu vam pak donosimo neke od najtipičnijih, koje biste svakako trebali zaobići, želite li ispasti bar malo uvjerljivi.

 

Muke s prijevozom

Iako ste, barem u prvom srednje možda uvjereni da se nitko nije sjetio izgovora da je kasnio bus, ili mu je pukla guma, ili vas je u tramvaju uhvatila kontrola pa niste stigli na prvi sat, vjerujte da je svaki od navedenih izgovora, iskoristilo mnoštvo učenika u generacijama prije vas. Vjerojatno i u nizu drugih država.

Stoga ako mislite opravdavati kašnjenje izgovorom iz domene prometa, pokušajte biti malo maštovitiji. Fokusirajte se na nešto specifično, priču opremite detaljima. Inače bi vaša misija mogla završiti neslavno odnosno neopravdanim satom u imeniku.

 

Zubar, liječnik, sistematski, specijalistički…

Još jedan od klasičnih izgovora za nedolazak na pojedini ili nekoliko sati nastave je odlazak liječniku ili zubaru. Osim što vas profesori mogu tražiti ispričnicu, problem nastaje i zbog toga što uopće zakazujete termin u vrijeme nastave.

S druge strane, većina nas je slaba na zdravstvene probleme tako da ovakovrsni izgovor i ne mora nužno voditi u propast. Međutim, kao i u prethodnom slučaju, ako ga mislite rabiti, potrošite barem 45 minuta na smišljanje detalja.

Ili se jednostavno za to vrijeme pokušajte spremiti za ispitivanje.

 

Ili kad si sami smislite dijagnoze…

Pa dobro kad ste već prelistali pola medicinske enciklopedije da biste naučili sve te dijagnoze koje ste si izmislili, mogli ste onda naučiti i gradivo. Naime, toliko ste zadivili profesoricu poznavanjem upala, napada, virusa, bakterija i sličnog, da je došla u nedoumicu dati vam neopravdan sat ili upisati izvrstan iz biologije.

Iako se zapravo opravdavate profesorici povijesti.

 

Budilice i alarme kao da prave pokvarene

Obzirom na broj pokušaja da se neradom budilice ili alarma obrazloži kašnjenje na nastavu, bilo bi se opravdano pitati, zašto uz ove okolnosti izumire zanimanje urar.

Bolje da ne pokušavate s ovime.

 

Smrtni slučajevi

Ovo su vrlo opasni i osjetljivi izgovori, koji se također nerijetko upotrebljavaju. Osim što je pokapanje živih ljudi, samo po sebi morbidno te može kasnije uzrokovati grižnju savjesti, moguće je da profesor poželi čuti više o smrti vaše bližnje osobe pa postoji opasnost da se upletete u bezizlazni labirint laži.

Uz to, osobito u manjim mjestima se dobro znaju rodbinske veze pa je još kompliciranije izmisliti laž ovakve vrste.

 

Odjednom vam je loše pa biste išli doma

Kada navodimo sve ovo, dakako ne govorimo o situacijama u kojima su navedeni izgovori uistinu točni. Možete pokvariti želudac ili osjetiti glavobolju pa zatražiti izbivanje s nastave. To nije isključeno.

Međutim, ako izmišljate, bilo bi dobro da ste sjajan glumac. Ili uoči sata pretrčite par kilometara kako bi proizveli crvenilo, znoj, groznicu i slično.

 

Izvor: srednja.hr