Razmjena učenika u suradnji s Vijećem


Predstavnici Centra za mlade “Derbent” iz Dervente, proteklog tjedna posjetili su Gimnaziju Marka Marulića u Tomislavgradu. Tom prilikom su, zajedno s domaćinima, obišli ustanovu i nazočili satu hrvatskog jezika.

Nakon Gimnazije gosti su posjetili i Kulturno – informativni centar (KIC) u Tomislavgradu, gdje ih je ravnateljica ove ustanove, gospođa Danijela Papić, upoznala s aktivnostima i funkcioniranjem KIC-a. Uz to su obišli i kino dvornu, kao i novoizgrađene dijelove zgrade.

Nakon KIC-a, gosti su se zaputili u zgradu Općine Tomislavgrad gdje je Vijeće mladih općine Tomislavgrad organiziralo radionicu na temu: „Izrada Strategije za mlade općine Tomislavgrad“. Radionica, kao i cijela posjeta, organizirana je kao dio projekta razmjene između centara za mlade u Bosni i Hercegovini pod nazivom: “Peaceful life and Cooperation 20 years later”, Instituta Perpetuum mobile iz Banja Luke, kao nositelja projekta. Sam projekt ima za cilj povećati povjerenje i razinu interkulturalne interakcije među zajednicama i radnicama i radnicima koji rade s mladima u Bosni i Hercegovini. Radionici su nazočili predstavnici Vijeća učenika Gimnazije Marka Marulića i Srednje strukovne škole iz Tomislavgrada, kao i mladi aktivisti sa područja općine Tomislavgrad. Projekt podržava Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Sljedeća dva dana mladi gosti su volontirali u Centru za mlade općine Tomislavgrad u Ulici Kralja Zvonimira, gdje su se upoznali s funkcioniranjem Centra za mlade, kao i s programima i projektima koje ovaj centar za mlade nudi.

Također, radnici i radnice Centra za mlade “Derbent” posjetili su i kulturne i prirodne znamenitosti na području općine Tomislavgrad. Tako su obišli crkvu Sv. Nikole Tavelića i Franjevački muzej “Fra Jozo Križić” u kojem ih je gvadrijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu, fra Ante Paranjić, upoznao s povješću župe pokazavši im muzejsko blago koje se tu čuva.

Nakon obilaska muzeja gosti su posjetili Park prirode Blidinje, gdje su imali susret sa predstavnicima Vijeća mladih općine Posušje i njihovim gostima iz Kneževa, koji također sudjeluju u razmjeni putem istog programa.

Gosti iz Dervente također su obišli i prirodne ljepote područja oko Buškog jezera.

U zadnje vrijeme sve više se nude razmjene mladih koje organiziraju razne udruge. To su kratkoročne mobilnosti koje omogućavaju mladima da u neformalnom okruženju steknu nova znanja i vještine, iskustva i poznanstva, vide različite kulture i ljepote drugih sredina.

Suradnja s Derventom će biti nastavljena u travnju posjetom mladih gimnazijalaca iz Tomislavgrada Derventi. Pored toga načelno je dogovorena suradnja na kulturnom i turističkom planu.

 

Response code is 404