Gimnazijalci u Derventi


Vijeće mladih općine Tomislavgrad organiziralo je studijsku posjetu općini Derventa za skupinu gimnazijalaca iz Tomislavgrada.

Posjeta je organizirana kao dio projekta razmjene između centara za mlade u Bosni i Hercegovini pod nazivom: “Peaceful life and Cooperation 20 years later”, Instituta Perpetuum mobile iz Banja Luke, kao nositelja projekta. Sam projekt ima za cilj povećati povjerenje i razinu interkulturalne interakcije među zajednicama i radnicama i radnicima koji rade s mladima u Bosni i Hercegovini. Projekt podržava Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Mladi aktivisti iz Centra za mlade “Derbent” iz Dervente ugostili su mlade gimnazijalce iz Tomislavgrada i bili dobri domaćini, kao i turistički vodiči. Tijekom posjete Derventi, naši gimnaijalci su nazočili sastanku u zgradi Općine Derventa, gdje su ih dočekali prestavnici Općine, novinari, kao i predstavnici mladih sa područja ove općine. Tom prigodom je na sastanku bilo govora o uvjetima i načinima rada sa mladima u dvjema općinama, mogućnostima i potencijalima buduće suradnje, razlikama i sličnostima u modalitetima rada sa mladima i njihovim potencijalima. Obje općine su na različit način pokazale zabrinutost za odljev mladih iz ovih općina, mada su obje općine ukazale na pozitivne pokazatelje u privrednim uspjesima i potencijalima koji bi trebali s vremenom biti razlozi zbog kojih bi se ti isti mladi vraćali u ove općine.

Nakon uspješnog i zanimljivog sastanka domaćini su goste proveli kroz grad. Tako su obišli muzej i knjižnicu, turističku organizaciju, kao i zanimljive lokalitete u samoj Derventi.

Održana je, također, i radionica u prostorijama Centra za mlade “Derbent” na temu: “Volonterizam, aktivizam i moblilnost mladih”. Cilj radionice je bila razmjena iskustava i rada sa mladima u ovim oranizacijama, problemi i rješenja koji su karakteristični za ovu temu, kao i moguće suradnje i projekti u bliskoj budućnosti. Aktivisti i volonteri Centra za mlade “Derbent” su pokazali zanimanje za projekt suradnje s organizacijama mladih iz Tomislavgrada tijekom ljetnih projekata koje provodi ovaj centar za mlade. Mladima iz Tomislavgrada se svidjela ideja o suradnji na ovakvim i sličnim projektima. Nakon radionice volonteri su zajedno s gostima obišli lokalitete Ambarina areološkog nalazišta i upoznali se drugim prirodnim ljepotama Dervente.

Response code is 404