Ekskurzija generacije 2016./2017.


Naša generacija je, za razliku od prethodnih koje su išle u Španjolsku, imala drugačiju relaciju. Posjetili smo četiri prekrasna grada: Prag, Beč, Budimpeštu i Bratislavu.

Krenuli smo u 22:00 h ispred Gimnazije Marka Marulića Tomislavgrad prema Budimpešti, našem prvom odredištu, gdje smo imali jedno noćenje s doručkom. Znamenitost koja se u Budimpešti najviše istaknula svojom veličanstvenošću, ljepotom i skladnom simetrijom je najveća zgrada u Mađarskoj, zgrada parlamenta visoka 96 m. Također smo posjetili i veliki Trg heroja, sinagogu, ribarsku tvrđavu, staru podzemnu željeznicu i baziliku sv. Stjepana. Jedan od najljepših trenutaka ekskurzije bila je večernja plovidba Dunavom koja nam je  predstavila bajkovito  osvijetljenu Budimpeštu.

Sljedeća je bila Bratislava gdje smo posjetili dvorac, stari dio grada i vidjeli Čumila, čuvenu statuu čovjeka koji proviruje iz šahte. Najdulje smo se zadržali u Zlatnom Pragu. Grad je predivan, kulturno bogat i pun raznih ponuda. Posjetili smo muzej/tvornicu legendarnog Staropramen piva, prošetali Karlovim mostom, pogledali „predstavu“ Praškog astronomskog sata, zadivili se katedralom sv. Vida, zabavili se u Aqua Palace-u i diskoteci… Upravo kad smo se navikli na osjećaj praške kaldrme pod našim nogama, Beč nas je počeo dozivati. Prekrasna bečka opera, veličanstveni dvorac Schönbrunn, Prater i Hofburg samo su neke  od zanimljivosti tog grada koji podsjeća na violinu, Mozart kocke i kraljicu Elizabetu Sisi. U petak poslijepodne iscrpljeni smo krenuli prema našem Tomislavgradu.

                                                                                                                       Ivona Baković, IV.b 

 

Response code is 404