KAKO SMO PROSLAVILI DAN UČITELJA


U ranim jutarnjim satima nekoliko djelatnika naše škole uz nešto veći broj kolega iz Srednje strukovne škole zaputili su se na izlet. Naime, na taj način odlučismo proslaviti Svjetski dan učitelja. Sve to opskrbljeni zalihama dobre energije, a valjda donekle i znatiželje.
Predjeli koji su se darovali ograničenjima naših pogleda kroz prozor bijahu živopisni na ćudljiv način. Za skoro svako usputno mjestašce drage nam domovine upitah se je li magla uronila u njega ili ono u maglu. Osim što smo prvu jutarnju kavu popili na izvjesnoj benzinskoj crpki pokraj Mrkonjić grada, tu smo dobro jutro poželjeli kolegama iz Livna i Glamoča. U raspoloženom tonu, zaputismo se sve do odredišta.
Banja Luka – drugi po veličini grad u B i H, trenutno broji oko 227 000 stanovnika. Lingvisti smatraju da je dobila ime od pridjeva “banj”, što znači “banov” i imenice “luka”, što je u starijim varijantama jezika bio izraz za livadu. Banja Luka se prvi put spominje 1494. u povelji ugarskog kralja Vladislava 2. Jagelovića.
Učinivši jedan oveći povijesni skok, iznijet ću informaciju o tome da je Banjaluka stradala u potresu 1969. godine. Sedamdeset posto grada sravnjeno je sa zemljom. Sve to čuli smo zahvaljujući vodičici Vesni Jovanović. I ne samo čuli, nego i vidjeli neke osnovne manifestacije sadržaja koji ovaj grad nudi. Primjerice, ispred robne kuće Boska stavljen je “krivi sat”, zaustavljen na datum 27. 10. 1969, 9 sati i nešto sitno minuta i on kao takav je spomen na maloprije spomenuti nemili događaj. Do tog dijela grada došli smo nakon šetnje Gospodskom ulicom čija geneza opet ima zanimljivu povijest, a bome i arhitektonsku konstrukciju – nema gotovo ni jedan balkon.
Osim ovih pažnje vrijednih objekata, prošetali smo i kraj Muzeja suvremene umjetnosti, Saborne pravoslavne crkve Hrista Spasitelja, Topole užasa, katoličke Katedrale Svetog Bonaventure, Džamije Ferhadije, tvrđave Kastel… Neke od navedenih pojavnosti počastili smo i svojim pohodom/ ulaskom, a ne samo pogledom.
A Banja Luka je nas počastila lijepim vremenom i dobrodošlicom zahvaljujući kojima smo se vratili kućama bogatiji za još jedno, nadasve, simpatično iskustvo.

Šima Majić, prof.

 

Response code is 404